NmG, Nederlands met Gebaren
*inschrijvingen zijn gesloten, de cursus is volgeboekt*
Nederlands met Gebaren, of kortweg NmG, is gesproken Nederlands ondersteund met gebaren. Bij NmG wordt gewoon Nederlands gesproken maar worden de belangrijkste woorden ondersteund met gebaren.
Het gebruik van gebaren is belangrijk voor kinderen die niet of nauwelijks spreken, slecht verstaanbaar zijn of voor kinderen die gebaren nodig hebben voor de ondersteuning van hun taalbegrip.
Het toepassen van NmG vergt veel vaardigheid en kennis. Waar moet je op letten om het zo goed mogelijk te doen en welke factoren zijn hierbij belangrijk?
Doel
- In de cursus NmG leer je ongeveer 700 gebaren van verschillende thema’s herkennen en gebruiken. Wij laten je tevens zien hoe je deze gebaren levendig kunt toepassen.
- Daarnaast verwerf je een aantal grammaticale en gespreksvaardigheden die geschikt zijn voor NmG. Ook hier leren we je hoe je deze moet toepassen met gebaren.
Inhoud
In deze cursus maak je kennis met NmG. Je leert op basisniveau te communiceren over alledaagse dingen die van belang zijn in de communicatie met slechthorende kinderen en kinderen met spraak- en/of taalproblemen. Je kunt creatief omgaan met hetgeen je leert in deze cursus. Dit stimuleren wij via veel oefeningen en opdrachten. Interactieoefeningen met elkaar en met de docent leren jou te communiceren in NmG.
Doelgroep
De cursus is bedoeld voor ouders, familieleden, leerkrachten en onderwijsassistenten van kinderen die niet of nauwelijks spreken, slecht verstaanbaar zijn of voor kinderen die gebaren nodig hebben voor de ondersteuning van hun taalbegrip (bijvoorbeeld zeer moeilijk lerend).
Uiteraard is de cursus ook bedoeld voor andere professionals die betrokken zijn bij deze kinderen.
Docenten
Colinda Spreeuwenberg en Marianne Muskens geven de cursus. Zij zijn beiden bevoegd docent NmG en werkzaam als logopedist bij de Externe Dienstverlening. In 2012 hebben zij de docentenopleiding NmG onderwijsmodule 1 gevolgd bij het Gebarencentrum te Bunnik.
Datum en tijd
De cursus bestaat uit 10 bijeenkomsten van 2 uur met een maximum van 12 personen.
Daarnaast moet je rekenen op één uur inzet per week voor de huiswerkopdrachten.
Tijdstip van de cursusmomenten op de maandagen van 15.45 - 17.45 uur
- 31 oktober
- 7, 14, en 28 november
- 12 december
- 9, 16, 23 en 30 januari
- 6 februari
Locatie (gratis parkeren)
Antoon van Dijkschool
Berkveld 19
5707 AE HELMOND
Inschrijven
Inschrijven is mogelijk vanaf 12 september via de rechterzijde van deze pagina.
Materiaal
De cursisten krijgen een werkboek in bruikleen en dienen een toegangscode voor de digitale leeromgeving aan te schaffen.
Beoordeling
Bij een aanwezigheid van minimaal 8x keer ontvangt de cursist een bewijs van deelname.
Kosten
€ 500,- (deelname aan de cursus incl. bruikleen werkboek, gebruik digitale leeromgeving, bewijs van deelname, koffie en thee)
Werknemers van SSOE en ouders van leerlingen die staan ingeschreven bij een SSOE-school betalen alleen € 59,00 voor het gebruik van de digitale leeromgeving. In overleg met de leidinggevende kan de werknemer dit bedrag terugvragen.
Opmerkingen
Op al onze diensten zijn de Algemene leveringsvoorwaarden en de klachtenregeling SSOE van toepassing.