De SSOE-expertisecentra bestaan uit scholen voor speciaal onderwijs (SO) en voortgezet speciaal onderwijs (VSO), de Externe Dienstverlening (ED), het Autisme Steunpunt Zuidoost-Brabant en Route040 (transitie in samenwerking met Prins Willem-Alexander School, Combinatie Jeugdzorg en Bij Puur).
De drie scholen, de Antoon van Dijkschool in Helmond, MBS Eindhoven en Mytylschool Eindhoven, bieden onderwijs aan ca. 700 leerlingen.
De ED en het Autisme Steunpunt Zuidoost-Brabant begeleiden samen leerlingen in het regulier onderwijs en adviseren, coachen, scholen en begeleiden intern begeleiders, leerkrachten en ouders bij specifieke hulpvragen en complexe casussen.
Bij Route040 worden leerlingen in kleine stapjes en geleidelijk voorbereid tot zelfstandigheid en zelfredzaamheid op het gebied van wonen, werken en vrije tijd.
Missie
“Wij zetten ons iedere dag opnieuw in om deze speciale leerlingen voor te bereiden op een voor hen zinvolle plek in de maatschappij”
Visie
Stichting Speciaal Onderwijs & Expertisecentra (SSOE) is hét expertisecentrum voor onderwijs en begeleiding van leraren, kinderen en jongeren met een extra ondersteuningsbehoefte in zowel regulier onderwijs als Speciaal Onderwijs en MBO. Onze specialistische kennis en deskundigheid op het gebied van motoriek, autisme, leerproblemen, taalachterstand en gedragsproblematiek zetten wij iedere dag opnieuw in om deze speciale leerlingen voor te bereiden op een voor hen zinvolle plek in de maatschappij. We gaan uit van de mogelijkheden en talenten van de leerlingen. We werken hierbij nauw samen met gemeentes en relevante partners in het onderwijs, de zorg, welzijn en hulpverlening. Bij alles wat we ondernemen voor leerlingen, zijn de ouders/verzorgers onze belangrijkste partners.
Bestuur
Bij SSOE zijn ruim 300 medewerkers in dienst. De bestuurder, de heer Hilbert de Vries, is belast met het besturen van SSOE en de aan SSOE gelieerde expertisecentra. Het bestuursbureau ondersteunt het bestuur bij de gezamenlijke beleidsontwikkeling en professionalisering van de expertisecentra.
De bestuurder van SSOE is te bereiken via het secretariaat van het bestuursbureau:
088 214 01 01
secretariaat@ssoe.nl
Raad van Toezicht
Het bestuur legt over het gevoerde beleid verantwoording af aan de Raad van Toezicht. Uitgangspunt van het toezicht is dat de Raad van Toezicht waakt over het integrale belang van de organisatie en zijn werkomgeving zoals dit door het Bestuur wordt uitgedragen. De Raad van Toezicht vergadert zesmaal per jaar en evalueert jaarlijks het eigen functioneren. Een van de instrumenten bij het afleggen van verantwoording is het jaarverslag. Klik hier voor het jaarverslag van SSOE 2021. De RvT van SSOE bestaat uit vijf leden.
De leden van de Raad van Toezicht zijn te bereiken via het secretariaat van het bestuursbureau:
088 214 01 01
RvT@ssoe.nl
Documenten:
Gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR)
SSOE heeft een Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR). In de GMR zitten twee vertegenwoordigers van elke school: een lid namens de personeelsgeleding en een lid namens de oudergeleding. In de Wet Medezeggenschap op scholen is vastgelegd over welke zaken de GMR advies- of instemmingsrecht heeft.
De GMR vergadert viermaal per jaar met de bestuurder van SSOE over de hoofdlijnen van het bestuursbeleid en over de zaken die alle SSOE-scholen betreffen.
Voor het reglement van de GMR: klik hier
Voor het huishoudelijk reglement van de GMR: klik hier
Voor het jaarverslag 2021-202: klik hier
Contact: mevrouw I. Roy, ambtelijk secretaris GMR: e-mail: gmr@ssoe.nl
Medezeggenschapsraad (MR)
Elke school heeft een MR met advies- of instemmingrecht. Hierin worden zaken die meer specifiek bij een school horen besproken.
Binnen Stichting Speciaal Onderwijs & Expertisecentra gaan wij zorgvuldig om met de gegevens van u en uw kind. Wij begrijpen dat wij gegevens vastleggen die van invloed zijn op uw persoonlijke levenssfeer en al onze medewerkers zijn getraind en geïnstrueerd om hier zorgvuldig mee om te gaan. Daarnaast heeft SSOE veiligheidsmaatregelen getroffen.
Waarom worden er gegevens van mijn kind vastgelegd?
Volgens de wet moeten wij persoonlijke gegevens en leerprestaties van uw kind vastleggen. De contactgegevens van ouders/verzorgers gebruiken wij om met u in contact te blijven. Daar waar het nodig is voor de gezondheid van uw kind leggen we ook medische gegevens vast, bijvoorbeeld als uw kind medicijnen gebruikt. Voor foto’s en films vragen wij altijd toestemming aan u. Bij kinderen ouder dan 16 jaar vragen we ook om hun toestemming.
Klik hier om de volledige regeling over privacy te lezen. Hier kunt u een aantal veel gestelde vragen rondom uw privacy lezen en onze volledige privacystatement downloaden.
De scholen streven er naar om klachten te voorkomen door het verzorgen van goed onderwijs en begeleiding in een goede sfeer en een veilig klimaat voor alle leerlingen en medewerkers.
Ouders die een klacht hebben over het onderwijs of de begeleiding van hun kind, of leerlingen die zelf een klacht hebben, kunnen die in eerste instantie bespreken met de vaste groepsleerkracht of ambulant begeleider. Het is ook mogelijk dat ouders een klacht indienen bij de directeur van de school of uiteindelijk het bestuur van SSOE.
Als al deze mogelijkheden niet leiden tot het oplossen van de klacht, kunnen zij gebruik maken van de klachtenregeling. SSOE heeft een klachtenregeling conform het nieuwe model klachtenregeling primair en voortgezet onderwijs van de PO- en VO-Raad d.d. april 2023. Deze regeling voldoet aan de wettelijke eisen.
Informatie over deze klachtenregeling is verkrijgbaar via de school of het secretariaat van het bestuursbureau.
Klik hier voor de volledige klachtenregeling van SSOE
Sinds de invoering van Passend Onderwijs bestaan er regionale samenwerkingsverbanden. De scholen binnen een betreffende samenwerkingsverband, zowel regulier als speciaal onderwijs, zorgen er voor
dat een leerling een plek in het onderwijs krijgt die het beste bij hem past.
Soms past een leerling niet altijd binnen het regulier onderwijs. Dan kan het advies gegeven worden voor speciaal onderwijs.
Om dit te regelen geeft het samenwerkingsverband uit die regio een zo genoemde toelaatbaarheidsverklaring af.
Inspectierapporten
- Rapport vierjaarlijks onderzoek bestuur en scholen d.d. 23-03-2020
- Rapport van bevindingen onderzoek naar kwaliteitsverbetering SO Antoon van Dijkschool d.d. 12-04-2017
- Rapport van bevindingen onderzoek naar kwaliteitsverbetering VSO Antoon van Dijkschool d.d. 31-03-2014
- Vierjaarlijks bezoek SO en VSO Mytylschool Eindhoven d.d. 21-01-2014
- Vierjaarlijks bezoek SO MBS Eindhoven d.d. 14-01-2016
- Vierjaarlijks bezoek VSO MBS Eindhoven d.d. 20-01-2014
Jaarverslag SSOE
Andere documenten
- Magazine 2021, downloadversie (pdf)
- Magazine 2021, bladerversie
- Landkaart Koersplan 2021-2024, samen grenzen verleggen
- Magazine 2019, bladerversie
- Magazine 2019, downloadversie (pdf)
- Magazine 2017, bladerversie
- Magazine 2017, downloadversie (pdf)
- Statuten SSOE
- Veiligheidsplan met gedragscode (wordt op dit moment geupdate)
- Protocol schorsing en verwijdering